Een vreemd schouwspel misschien, zo’n fles uit een boom. Toch was dit vroeger heel normaal. Maar dan zonder plastic fles. Want die waren er toen nog niet. Echter was het gebruik en de heilzame werking van berkenwater wel bekend. Het is rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. En Xylitol, dus geen gaatje meer te vinden in dat gebit. Het zou ook goed zijn voor de gewrichten en het kalmeren van de hoofdhuid. De beste aftaptijd is maart en als je het wondje in de boom daarna goed dichtmaakt, blijft ook de boom gezond.
Wat het extra bijzonder maakt is dat we het van mijn vader geleerd hebben. Want hoe zelden krijgen we deze wijsheden nog mee van onze (voor)ouders? En als we het met een beetje respect doen is er genoeg voor iedereen. Ik wil als natuurcoach ook een beetje van die oude wijsheden terugvinden en meegeven. Zo staat de Berk ook symbool voor een nieuw begin en groeit hij prima op onvruchtbare aarde. Een lichtbrenger in een donker landschap. Er is zo oneindig veel te leren en zien! Als we anders leren kijken naar de natuur, leren we ook anders kijken naar onszelf. Dat is het mooie van natuurcoaching!

Recommended Posts